Recept för 4 personer

Tartlett med krabba och karamelliserad grädde

Denna aptitretare är en lyxig kombination av karamelliserad grädde, syrlig picklad schalottenlök och söt krabba, serverad i krispigt tartlettskal.

Karamelliserad grädde

Ingredienser

  • 200 ml grädde
  • Salt

Instruktioner

  1. Värm upp en mindre kastrull på hög värme. Se till att kastrullen är tillräckligt stor så att grädden inte kokar över.
  2. När kastrullen är varm, häll i grädden. Undvik att röra om i början – låt grädden koka och börja karamelliseras i botten.
  3. När grädden börjar tjockna, rör om tills den får en konsistens som liknar filmjölk. Se till att inte koka grädden för länge, eftersom fetthalten kan bli för hög och grädden kan skära sig.
  4. Häll genast ur grädden i en skål. Låt svalna. Grädden kommer att tjockna ytterligare när den svalnar. Salta och smaka av. Smaken ska påminna lite om brynt smör.

Picklad schalottenlök

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 25 ml ättika
  • 50 g socker
  • 100 g vatten

Instruktioner

  1. Förbered en 1-2-3-lag genom att blanda 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten i en kastrull. Värm försiktigt tills sockret har lösts upp.
  2. Finhacka schalottenlöken och tillsätt den i lagen.
  3. Låt stå i kylskåp över natten för att löken ska bli krispig och syrlig.

Tartlettskal

Ingredienser

  • Olja för fritering
  • Wontonblad
  • Tartlettformar

Instruktioner

  1. Hetta upp oljan till 160°C.
  2. Lägg ett wontonblad mellan två tartlettformar och skär av degen som hänger över kanten.
  3. Fritera i ca 2 minuter eller tills skalet är krispigt och gyllenbrunt.
  4. Låt rinna av på papper.
Alternativ: Du kan köpa färdiga krustader i affären, eller vanliga lantchips om du föredrar det. För att forma egna skal utan tartlettformar kan du fritera wontonbladen och forma dem med en tång medan du friterar.

Krabba

Ingredienser

  • 2 krabbklor
  • ¼ citron
  • Salt

Instruktioner

  1. Blanda krabbköttet med lite citronsaft och salt.
  2. Smaka av och justera syran och sältan tills du är nöjd med smaken.

Servering

Instruktioner

  1. Lägg en stor tesked karamelliserad grädde i botten av varje tartlettskal.
  2. Strö över ett jämnt lager picklad schalottenlök.
  3. Täck med ett generöst lager krabba.
  4. Garnera med blåklint, gräslök eller andra färska örter som t ex dill.