Recept för 4 personer

Ostron med gurkgranité smaksatt med koriander

Färska ostron toppas med en fräsch gurkgranité smaksatt med koriander, lime, citron och chili. En svalkande och smakrik aptitretare.

Ostron

Ingredienser

  • 4 st ostron (kom ihåg att du får vad du betalar för. Försök att köpa köttiga och fina ostron för bästa resultat)

Instruktioner

  1. Öppna ostronen med en ostronkniv eller liknande mindre kniv. Använd en handduk för att hålla ostronet och handen säker. Var försiktig så att du inte skär dig.
  2. Separera ostronet från skalet och ta bort eventuella skalbitar som kan ha kommit med.
  3. För en bättre ätupplevelse kan du gärna skära ostronet i tre lika stora delar.

Gurkgranité

Ingredienser

  • 2 gurkor
  • 1 kruka koriander (ca 50 g)
  • 1 lime
  • 1 citron
  • 1 röd chili
  • 1 tesked socker
  • En nypa salt

Instruktioner

  1. Mixa gurkorna och koriandern tills du får en tjock smoothie-liknande konsistens. Sila blandningen genom en silduk eller en finmaskig sil för att få ut vätskan.
  2. Tillsätt lime- och citronzest samt juicen från både lime och citron i vätskan. Rör ner socker och salt tills de är helt upplösta och smaka av.
  3. Skär chilin på längden och låt dra i vätskan i 20-30 minuter, beroende på hur stark chili du har.
  4. Sila blandningen igen och häll den i en plastform. Ställ in i frysen.
  5. När blandningen är fryst, skrapa med en gaffel tills den blir en lätt och isig granité.

Servering

 

Toppa ditt ostron med gurkgranité. Räkna med ca 2 matskedar per person. Servera gärna på grovsalt blandat med lite vatten för att hålla ostronen stilla på tallriken.

Bild på rätt med ostron