Recept för 4 personer

Chawanmushi med ärtor och regnbågsrom

 

En japansk ångad silkeslen äggpudding, toppad med söta färska ärtor och regnbågsrom som poppar i munnen.

Dashi

Ingredienser

  • 500 ml vatten
  • 25 g kombu (torkat sjögräs, vanligt i japansk matlagning)
  • 40 g katsuobushi (torkade bonitoflingor, vanligt i japansk matlagning)

Instruktioner

  1. Lägg kombu i 500 ml vatten och låt dra i minst 30 minuter eller över natten.
  2. Värm upp tills små bubblor bildas, men låt inte vattnet koka. Ta bort kombu.
  3. Tillsätt katsuobushi, låt dra i 5 minuter.
  4. Sila buljongen.
Alternativ: Det går även alldeles utmärkt att köpa färdig dashisoppbas eller dashipulver på din närmsta asiatiska butik.

Chawanmushi

Ingredienser

  • 300 g dashi
  • 100 g ägg
  • 5 g soja (valfritt)
  • En nypa salt

Instruktioner

  1. Vispa ihop alla ingredienser tills allt är i en och samma konsistens.
  2. Sila av och häll 80-100 g i varje skål.
  3. Täck med plastfolie och ånga i 15 minuter. Har du inte möjlighet att ånga kan du göra ett vattenbad i en kastrull genom att fylla kastrullen med hett vatten upp till mitten av skålarna. Tillaga sedan på låg värme i ca 15 minuter.
  4. För att se om det är klart kan du peta ett hål i mitten. Om vätskan som kommer ut är genomskinlig är puddingen klar.

Färska ärtor

Ingredienser

  • Färska ärtor (de är som godast i början av säsongen, i april-juni, när de är små och söta)
  • Vatten
  • Salt

Instruktioner

  1. Ta ut ärtorna ur ärtskidan.
  2. Blanchera ärtorna i välsaltat kokande vatten. Om ärtorna är små och söta, behöver de bara ett snabbt dopp (ca 1 minut). Om de är större, koka tills de känns klara och mjuka.
  3. Om ärtorna är stora kan det vara godare att ta bort skalet från varje ärta efter tillagning, resultatet blir då två söta halvor.

Myntaolja

Ingredienser

  • 75 g myntablad
  • 200 g olja

Instruktioner

  1. Lägg myntabladen i en mixer.
  2. Hetta upp oljan till 120°C.
  3. Häll den varma oljan i mixern med myntabladen.
  4. Mixa på full hastighet i ca 5 minuter, tills blandningen är helt slät och oljan har fått en stark färg.
  5. Sila blandningen genom ett kaffefilter och förvara oljan i kylskåp över natten.
Alternativ: Om du inte har tid att göra myntaolja kan du istället använda finhackad mynta – det blir precis lika gott.

Servering

 

Blanda ihop ärtor, regnbågsrom, myntaolja (eller finhackad mynta) och en nypa salt i en liten skål. Toppa din nyångade chawanmushi med blandningen.