
Chawanmushi med ärtor och regnbågsrom
En japansk ångad silkeslen äggpudding, toppad med söta färska ärtor och regnbågsrom som poppar i munnen.

Dashi
Ingredienser
- 500 ml vatten
- 25 g kombu (torkat sjögräs, vanligt i japansk matlagning)
- 40 g katsuobushi (torkade bonitoflingor, vanligt i japansk matlagning)
Instruktioner
- Lägg kombu i 500 ml vatten och låt dra i minst 30 minuter eller över natten.
- Värm upp tills små bubblor bildas, men låt inte vattnet koka. Ta bort kombu.
- Tillsätt katsuobushi, låt dra i 5 minuter.
- Sila buljongen.
Alternativ: Det går även alldeles utmärkt att köpa färdig dashisoppbas eller dashipulver på din närmsta asiatiska butik.

Chawanmushi
Ingredienser
- 300 g dashi
- 100 g ägg
- 5 g soja (valfritt)
- En nypa salt
Instruktioner
- Vispa ihop alla ingredienser tills allt är i en och samma konsistens.
- Sila av och häll 80-100 g i varje skål.
- Täck med plastfolie och ånga i 15 minuter. Har du inte möjlighet att ånga kan du göra ett vattenbad i en kastrull genom att fylla kastrullen med hett vatten upp till mitten av skålarna. Tillaga sedan på låg värme i ca 15 minuter.
- För att se om det är klart kan du peta ett hål i mitten. Om vätskan som kommer ut är genomskinlig är puddingen klar.

Färska ärtor
Ingredienser
- Färska ärtor (de är som godast i början av säsongen, i april-juni, när de är små och söta)
- Vatten
- Salt
Instruktioner
- Ta ut ärtorna ur ärtskidan.
- Blanchera ärtorna i välsaltat kokande vatten. Om ärtorna är små och söta, behöver de bara ett snabbt dopp (ca 1 minut). Om de är större, koka tills de känns klara och mjuka.
- Om ärtorna är stora kan det vara godare att ta bort skalet från varje ärta efter tillagning, resultatet blir då två söta halvor.

Myntaolja
Ingredienser
- 75 g myntablad
- 200 g olja
Instruktioner
- Lägg myntabladen i en mixer.
- Hetta upp oljan till 120°C.
- Häll den varma oljan i mixern med myntabladen.
- Mixa på full hastighet i ca 5 minuter, tills blandningen är helt slät och oljan har fått en stark färg.
- Sila blandningen genom ett kaffefilter och förvara oljan i kylskåp över natten.
Alternativ: Om du inte har tid att göra myntaolja kan du istället använda finhackad mynta – det blir precis lika gott.
Servering
Blanda ihop ärtor, regnbågsrom, myntaolja (eller finhackad mynta) och en nypa salt i en liten skål. Toppa din nyångade chawanmushi med blandningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev