
Konfiterat anklår med vita bönor

Konfiterat anklår
Ingredienser
- 4 anklår med ben och skinn
- 500g ankfett (eller rapsolja, som fungerar lika bra)
- 1 knippe rosmarin (35 g)
- 1 knippe timjan (35 g)
- 1 hel vitlök
- Svartpeppar
- Grovsalt (30 g)
Instruktioner
- Lägg anklåren i en bunke. Tillsätt grovsalt, en kvist rosmarin och timjan. Massera in saltet jämnt över anklåren. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i minst 4 timmar, helst över natten.
- Skölj av anklåren och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över ankfett eller rapsolja så att anklåren täcks. Tillsätt resten av örterna samt vitlöken delad på mitten. Täck formen med aluminiumfolie.
- Värm upp ugnen till 120°C. Tillaga anklåren i ugnen i ca 3 timmar. Kontrollera om köttet lätt faller av benet med en gaffel. Om det inte gör det, kolla igen efter en timme. Tillagningstiden kan variera beroende på storleken på anklåren.
- Om du förbereder i förväg, kan du kyla ner och förvara anklåren i fettet. Annars kan du också använda dem direkt.
- Vid servering, värm upp ugnen till 220°C. Lägg anklåren med skinnsidan upp i den övre delen av ugnen och rosta tills skinnet är gyllene och krispigt.

Vita bönor
Ingredienser
- 250 g torra vita bönor
- 200 g tärnat bacon
- 600 g kycklingbuljong
- 50 g smör
- 10 kvistar timjan
- 1 knippe persilja (35 g)
- 1 knippe gräslök (35 g)
- Svartpeppar
- Salt
Instruktioner
- Lägg bönorna i en stor skål och täck rikligt med vatten. Låt stå i minst 8 timmar eller över natten. Bönorna kommer att fördubbla sin storlek, så se till att skålen är tillräckligt stor.
- Sila av bönorna och skölj dem.
- Stek baconet på medelvärme tills det börjar få färg.
- Tillsätt bönorna. Häll i 500 g av kycklingbuljongen (se till att spara 100 g) och toppa sedan med vatten så att bönorna täcks helt. Tillsätt salt och timjan.
- Låt bönorna koka upp och sjuda i minst 45 minuter. Fyll på med mer vatten vid behov för att hålla bönorna täckta med vätska. Koka tills bönorna är mycket mjuka. Om de inte är tillräckligt mjuka, fortsätt koka och prova igen efter 10 minuter.
- När bönorna är helt genomkokta, sila av.
- Återför kastrullen till värmen och tillsätt smör och resten av kycklingbuljongen. Rör om för att skapa en smörig sås.
- Tillsätt bönorna samt finhackad persilja och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev