Recept för 4 personer

Gravad gös med cashewkräm och tomater

Tomatvatten

Ingredienser

  • 500 g cocktailtomater
  • 5 g salt

Instruktioner

  1. Mixa tomaterna med salt i en mixer tills du får en smoothie-liknande konsistens.
  2. Klä en sil med silduk eller kaffefilter och sätt den över en skål.
  3. Häll i tomatblandningen och låt den droppa igenom.
  4. Låt detta stå i cirka en timme, men med fördel över natten. Använder du kaffefilter kommer det att ta längre tid.
  5. Det färdiga tomatvattnet ska vara helt klart.

Cashewkräm

Ingredienser

  • 200 g cashewnötter
  • 1 liten lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 140 g vatten
  • Olja för stekning
  • Salt

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 180°C.
  2. Rosta cashewnötterna i 5 minuter.
  3. Skiva löken tunt och svetta av den i en liten kastrull med olja på medelvärme.
  4. Rör om kontinuerligt för att undvika att löken får färg.
  5. När löken är genomskinlig och mjuk, tillsätt skivad vitlök.
  6. Stek i några minuter till.
  7. Ta pannan av värmen och låt den svalna något.
  8. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa på hög hastighet tills du får en slät puré.

Gös

Ingredienser

  • 200 g gösfilé
  • 1 msk socker
  • 1 msk salt
  • 1 citron (endast zest)

Instruktioner

  1. Lägg socker och salt i en skål och riv i zesten från citronen.
  2. Gnid in blandningen på båda sidor av fisken.
  3. Låt fisken grava i en halvtimme till en timme, beroende på tjocklek.
  4. Skölj sedan bort saltet från fisken och torka med hushållspapper.
  5. Skär filén i små kuber (1 cm) och dela upp i 4 portioner.

Servering

Ingredienser

  • 5 små tomater i olika färger
  • Dill och/eller basilika till garnering
  • Olivolja

Instruktioner

  1. Skär tomaterna i kvartar eller i oregelbundna former och salta tomaterna.
  2. Sprid en sked cashewkräm i mitten av tallriken.
  3. Arrangera den gravade gösen på cashewkrämen.
  4. Fyll utrymmet mellan gösbitarna med tomater. Använd olika färger och former.
  5. Plocka de minsta basilika- och dillbladen och lägg dem ovanpå tomaterna.
  6. Häll tomatvattnet på tallriken, på sidan för att undvika att cashewkrämen blandas.
  7. Droppa olivolja i tomatvattnet.