
Gravad gös med cashewkräm och tomater

Tomatvatten
Ingredienser
- 500 g cocktailtomater
- 5 g salt
Instruktioner
- Mixa tomaterna med salt i en mixer tills du får en smoothie-liknande konsistens.
- Klä en sil med silduk eller kaffefilter och sätt den över en skål.
- Häll i tomatblandningen och låt den droppa igenom.
- Låt detta stå i cirka en timme, men med fördel över natten. Använder du kaffefilter kommer det att ta längre tid.
- Det färdiga tomatvattnet ska vara helt klart.

Cashewkräm
Ingredienser
- 200 g cashewnötter
- 1 liten lök
- 1 vitlöksklyfta
- 140 g vatten
- Olja för stekning
- Salt
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 180°C.
- Rosta cashewnötterna i 5 minuter.
- Skiva löken tunt och svetta av den i en liten kastrull med olja på medelvärme.
- Rör om kontinuerligt för att undvika att löken får färg.
- När löken är genomskinlig och mjuk, tillsätt skivad vitlök.
- Stek i några minuter till.
- Ta pannan av värmen och låt den svalna något.
- Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa på hög hastighet tills du får en slät puré.

Gös
Ingredienser
- 200 g gösfilé
- 1 msk socker
- 1 msk salt
- 1 citron (endast zest)
Instruktioner
- Lägg socker och salt i en skål och riv i zesten från citronen.
- Gnid in blandningen på båda sidor av fisken.
- Låt fisken grava i en halvtimme till en timme, beroende på tjocklek.
- Skölj sedan bort saltet från fisken och torka med hushållspapper.
- Skär filén i små kuber (1 cm) och dela upp i 4 portioner.

Servering
Ingredienser
- 5 små tomater i olika färger
- Dill och/eller basilika till garnering
- Olivolja
Instruktioner
- Skär tomaterna i kvartar eller i oregelbundna former och salta tomaterna.
- Sprid en sked cashewkräm i mitten av tallriken.
- Arrangera den gravade gösen på cashewkrämen.
- Fyll utrymmet mellan gösbitarna med tomater. Använd olika färger och former.
- Plocka de minsta basilika- och dillbladen och lägg dem ovanpå tomaterna.
- Häll tomatvattnet på tallriken, på sidan för att undvika att cashewkrämen blandas.
- Droppa olivolja i tomatvattnet.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev